Доаѓаат првите бежични Xbox слушалки

Xbox Wireless Headset

Мајкрософт наскоро ќе има безжични слушалки во својата понуда на додатоци за конзоли под брендот Xbox. Малку е чудно што Xbox дури сега ги добива своите први официјални слушалки од безжичен тип (претходниот беше жичен за Xbox One), но подобро доцна отколку никогаш. Xbox Wireless Headset, како што гласи неговото целосно име, ќе се продаваат од 16 март 2021 година по цена од 99,99 американски долари.

Слушалките ќе бидат природно компатибилни со конзолите Xbox Series X и S, со старата конзола Xbox One и со компјутери со Windows 10. Ќе го користи безжичниот протокол на Мајкрософт, што значи дека веројатно нема да има спарување на овие слушалки на други конзоли. Но, има и предности, затоа што благодарение на овој протокол, слушалките можат да бидат спарени со неколку уреди истовремено, како конзола и мобилен телефон.

Слушалките ги поддржуваат важните технологии на повеќето гејмери, како што се Dolby Atmos, DTS, итн. Микрофонот што доаѓа заедно со слушалките има можност за изолирање на гласниот звук, односно препознавање на бучавата во позадината и гласот, а има и функција за автоматско исклучување. Микрофонот не може да се одвои, но може да се помести нагоре за да не го вознемирува корисникот.

Според „Мајкрософт“, слушалките ќе можат да траат до 15 часа употреба со едно полнење. Ќе дојдат исклучиво во црна боја со зелени рабови, а убаво е што од една страна можете рачно да ја прилагодувате јачината на звукот, додека од друга страна може да прилагодите и дали звукот е погласен од играта или говорна комуникација со други плеери.

Image result for xbox wireless headset