ESIC банираше 35 CS:GO играчи поради поврзаност со обложување

ESIC

Комисијата за интегритет во Еспортот (ESIC) откри нова рунда забрани што им се дадени на 35 лица. Забраните се движат од 12 месеци до пет години и беа дадени според Антикорупцискиот законик.

Според објавите, овие играчи се прогласени за виновни за обложување на други натпревари или обложување на сопствени натпревари.

ESIC изјави дека санкциите изречени денес „не се за местење натпревари“, туку се верува дека се очекуваат „обвиненија за местење натпревари што произлегуваат од тековните истраги“.

 

Степенот на забрани се одредува преку следниот систем преку ESIC:

Обложување за натпревари – 12 месеци
Обложување на сопствени игри – 24 месеци
Тешко обложување (над 10 натпревари) – 36 месеци
Обложување против тим – 48 месеци
Отежнатото обложување против сопствениот тим – 60 месеци

Список на забранетите од 23-ти октомври 2020 година:

Џереми „⁠motion⁠“ Лојд – 12 месеци
Патрик „Falcon“ Десуса – 12 месеци
Џонатан „⁠Del⁠“ Сакесен – 12 месеци
Грејсон „⁠vax⁠“ Упингтон – 12 месеци
Ајдан „Meta“ Виринги Џонс – 12 месеци
Каито „MinusTheCoffe“ Меси – 12 месеци
Мејсон „⁠MSN⁠“ Треваскис – 12 месеци
Џони „jcg⁠“ Грима – 12 месеци
Исак „Prodigy“ Далан – 12 месеци
Били „BeeTee⁠“ Томсон – 12 месеци
Кирен „Muzoona“ Џексон – 12 месеци
Метју „⁠ZILLA⁠“ Здилар – 12 месеци
Џејмс „Roflko“ Литрас – 12 месеци
Дејмон „Damyo“ Портели – 12 месеци
Јак „jtr⁠“ Робинсон – 12 месеци
Даниел „rekonz“ Морт – 12 месеци
Никола „lato“ Гулоти – 12 месеци
Маркус „⁠MDK⁠“ Киријазопулос – 12 месеци
Џоел „PEARSS⁠“ Курта – 12 месеци
Џејмс „Jamie⁠“ Макфајл – 12 месеци
Јоника „⁠Bowie⁠“ Т. – 12 месеци
Џошуа „⁠Joshaaye“ Вилсон – 12 месеци
Рајан „kragz“ Кларк – 12 месеци
Стивен „⁠stvn⁠“ Анастаси – 12 месеци *
Дамијан „⁠JD“ Симоновиќ – 12 месеци *
Карлос „Rackem“ Џеферис – 12 месеци *
Џошуа „⁠jhd⁠“ Хау-Девајн – 12 месеци *
Кори „⁠nettik⁠“ Браун – 12 месеци *
Роман „⁠matr1kz⁠“ Сантос – 24 месеци
Кајлан „⁠Caily⁠“ Ловегров – 24 месеци
Акрам „⁠ADK⁠“ Смида – 24 месеци *
Енди „Noobster⁠“ Zанг – 36 месеци
Џејден „foggers⁠“ Греам – 48 месеци
Сем „⁠⁠Tham⁠“ Мичел – 48 месеци
М. „⁠Habbo Hotel“ Подује – 48 месеци
Самуел „samy⁠“ Џарвис – 48 месеци
Даниел „⁠Deezy⁠“ Zанг – 48 месеци
Џон „⁠wots“ Жу – 48 месеци
Дерил „Mayker⁠“ мај – 48 месеци *
Метју „⁠Jam“ Кастро – 60 месеци
Алвин „Gravinz⁠“ Чанггра – 60 месеци
Вилсон „willyKS⁠⁠“ Сугианто – 60 месеци

ESIC изјави дека секој играч кој би сакал да ги види доказите против нив може слободно да ги побара .

„Барањата поврзани со доказите што ги чува ESIC се добредојдени од секој играч кој добил известување . Овие барања не претставуваат жалба и затоа не подлежат на такса за жалба. Сите вакви пребарувања треба да се побараат на Commissioner@esic.gg – изјавија од ESIC “.