Fortnite Mobile повеќе не е достапна за мобилните уреди

Fortnite

Од синоќа, Fortnite Mobile веќе не може да се преземе во верзии на Android и iOS преку официјалните продавници на Play Store и AppStore. Ако веќе сте ги инсталирале на вашите мобилни телефони, не ви значи ништо сe додека не дојде новата сезона, но сите нови инсталации се привремено прекинати. Велиме привремено, но вистинското прашање е кој ќе бара правда во оваа ситуација – и кога.

Имено, преземањата и инсталациите на Fortnite за мобилни телефони не беа стопирани од производителот на игри, Epic Games, туку од Google и Apple. Тие го сторија тоа откако Epic Games неосновано решија да вметнат други начини за продажба на содржините во Fortnite, без одобрение од Google и Apple.

Причината што го направија ова е тоа што Google и Apple собираат 30% од износот на секоја трансакција во сите апликации лоцирани на Play Store и AppStore. Epic Games, од своја страна, одлучи да привлече голем број на корисници на популарната Fortnite со тоа што содржините ќе бидат 30% поевтини за клиентите преку продажба на содржини директно. Но, Google и Apple во никој случај не сакаат да дистрибуираат апликации од кои не преземаат провизија, така што Fortnite Mobile многу брзо беше отстранет од дистрибуцијата.

Во Epic Games, тие можат да си дозволат ваква акробатика, бидејќи ја имаат една од најпопуларните игри во светот. Но, од гледна точка на Apple, тие не се доволно важни за да им дозволат одредени придобивки, како што се плаќање помала провизија, како што беше направено во случајот со Amazon.

Од Epic Games спремија тужби за Google и Apple

Epic Games одговорија на овие потези на Google и Apple со поднесување тужби, нарекувајќи ги овие компании анти-потрошувачки и монополистички практики. Започна и кампањата #FreeFortnite, во која Epic ги повикува играчите на Fortnite Mobile да се борат со Google и Apple. Не случајно, тие тоа го промовираат со пародија на реклама со која Apple некогаш го промовираше својот производ.