Големи промени се најавени за новиот item shop во LoL

Riot Games планира големи промени за League of Legends во рамките на следната сезоната, а тие промени започнуваат со делумно новиот item shop во LoL.

Играчите ќе се запознаат со новиот item shop некаде околу ноември. Според ажурирањето на Riot, оваа промена ќе опфати прашања што вклучуваат повеќе артикли со слични намени, недостаток на повеќе варијанти на градење и целосниот интерфејс што треба да се подобри.

Во League of Legends, предметите се исклучително важни. Помошта околу добивањето на најдобриот начин за градење и постигнувањето на вистинската моќ може многу да ја промени игра. Сега, има над 100 артикли на располагање, кои се движат од потрошни материјали до скапи артикли што се менуваат во играта. Од самиот почеток, ова е огромен број на предмети што можат да збунат и некои од поискусните играчи.

Новиот и подобрен item shop

Самата продавница моментално е застарена, пренатрупана и воопшто не е интуитивна. Повеќе предмети имаат иста функција, некои пасивни можности се бескорисни, а некои предмети се навидум бесмислени. Новата продавница ќе вклучува само 34% артикли што остануваат целосно исти, при што 33% од предметите ќе бидат значително променети и 33% од артиклите ќе бидат нови .

Во моментот не е јасно колку предмети ќе бидат отстранети од играта.

Главната цел за реконструкција на продавницата е да ја направат продавницата поинтуитивна и да дадат подобри предлози на играчите кои сакаат да купат. Според програмерите, новата продавница ќе препорача предмети динамички во зависност од состојбата на играта. Тоа значи подобри предлози засновани на натпреварот и не генерички информации за тоа што може да работи за одреден шампион.

Искусните играчи на кои не им се потребни овие предлози ќе можат да ги најдат сите артикли лоцирани на еден централен екран.Позиционирањето за артиклите е конзистентно, и на овој начин играчите можат побрзо да се движат на тоа што сакаат да го купат. Користејќи ги податоците собрани од игри, продавницата ќе ги истакне најдобрите артикли за шампион во тоа време.

Riot ќе изврши шестнеделен тест за продавницата на PBE-серверот пред да започне со какви било конечни промени во серверите во живо.