OG планира да ја прошири својата доминација во светот на еспорт

OG

OG има врвен тим во Dota 2 и Counter-Strike: Global Offensive, но тоа не е крај на амбициите на организацијата.

Новодојдениот директор на OG, ЈМР Луна, во интервју за „Esports Observer“  разговараше за неговите идни планови за организацијата, со фокус на натамошно проширување и во однос на игрите во кои се натпреваруваат и од каде потекнуваат неговите играчи.

„Ние сакаме да ја искористиме светската доминација што овие млади играчи успеаја да ја постигнат во Dota 2 и сакаме да имаме вистински искуства со нашите фанови ширум светот. Во Dota 2 веќе ја сфативме формулата што ни е потребна. Тоа не значи дека секогаш ќе победиме, но значи дека ќе имаме шанса да го сториме тоа “, рече Луна.

Луна ја прифати и Азија и Перу како региони во кои OG планира да се прошири. Не се дискутираше за специфични игри или таленти, но овие потези зависат од стекнувањето на средства за нови играчи и тековната глобална здравствена состојба да се подобри на начин на кој организацијата ќе може успешно да функционира.

OG меѓу најдобрите во Dota 2, но не и во другите игри

Dota 2 Esports: MidOne and Saksa join OG roster

Во кругот на Dota 2, OG е еден од најпопуларните и успешни брендови во играта. Има најсилен тим на сите времиња, со четири големи трофеи и два Интернационални првенства според своето име. Исто така, има голем број на најпопуларни играчи, меѓу кои и капитенот Јохан „N0tail“ Сунстајн и Топијас Мика „Топсон“ Таавицаинен.

Нивниот тим во Dota 2 има најголема заработка од турнири од која било друга организација во сите статистики, а петте играчи од предходниот international се со најголема заработка во историјата на еспортот.

И покрај  огромниот успех во Dota 2, брендот на OG немаше поголем успех во некоја друга игра се до неодамна.

Организацијата го спонзорираше американскиот Super Smash Bros играч  Џејмс „Swedish Delight“ Лиу во 2018 година. Тоа беше првиот обид на OG надвор од Dota 2. Кон крајот на 2019 година тие потпиша голем број врвни бесплатни играчи за формирање на тим во CS:GO. Исто така во 2020 година, таа потпиша сестрински тим за Dota 2 OG Seed. Но веќе истата година тој тим ја напушти организацијата. Тимот на CS:GO остана и полека станува еден од подобрите во европа.

Големото прашање останува во која друга игра тие би можеле да се прошират, едни од опциите се секако Valorant и League of Legends, но ќе мора да почекаме уште некој период за да го дознаеме одговорот на ова прашање.