Отсега можете да ја играта ориганалната Doom внатре во Minecraft

Doom

Aко некогаш сте посакале да изградите вистински и работен компјутер на Windows 95 во Minecraft и да играте Doom, сега е време. За Minecraft е креиран нов мод od VM Computers кој им овозможува на играчите да нарачуваат компјутерски делови од сателит кој орбитира околу светот на Minecraft и да градат компјутер кој всушност работи на Windows 95 и слични други оперативни системи.

Модот користи VirtualBox, бесплатен и софтвер со отворен извор за виртуелна машина, за да работи оперативни системи како Windows 95. Во рамките на Minecraft, едноставно ставате блок за на компјутер и потоа го користите за да создадете виртуелни хард дискови за да инсталирате оперативни системи од ISO-датотеки.

I played DOOM in Minecraft with VMComputers mod. from r/Minecraft

Секако, заедницата во Minecraft експериментираше со моделот VM Computers и некој успеал да направи Doom да работи во Minecraft како резултат. Ова значи дека ни следуваат многу повеќе експериментирања во иднина, особено откако луѓето ќе градат повеќе компјутери кои подигнуваат различни оперативни системи во светот на Minecraft. Можете дури и да играте Minecraft на компјутер во Minecraft.

Да се ​​активира Windows 95 и Doom е крајниот тест за кој било мод или хак. Видовме Windows 95 како работи на Xbox One, Apple Watch, па дури и како апликација можете да го преземете и инсталирате на macOS, Windows и Linux.