PlayStation 5 досега се продаде во над 10 милиони примероци

Sony се пофали дека продал повеќе од 10 милиони копии на конзолата PlayStation 5 до 18-ти овој месец.

PlayStation 5: Amazon investigation over missing consoles - BBC News

Заклучно со 18 јули, конзолата PlayStation 5 има продадено 10 милиони единици ширум светот. Ова му даде статус на PS5 на најбрзо продаваната конзола PlayStation во историјата на конзолата PlayStation. Досега, PlayStation 4 ја носеше таа титула – на конзолата и беа потребни 268 дена за да достигне 10 милиони продадени единици, додека PS5 го постигна истиот резултат за 248 дена.

Имајќи предвид дека 4,5 милиони копии на конзоли беа доставени до крајот на 2020 година, можеме да заклучиме дека околу 5,5 милиони конзоли беа испорачани за помалку од седум месеци.

Во основа, Sony им се заблагодари на сите клиенти и рече дека иднината на PlayStation 5 изгледа возбудливо со ексклузиви како што се Хоризонт Забранет Запад, Бог на војната и Гран Туризо 7