По големото финале излезе статистиката за Omega League

Omega League

Поглавјето на EU/CIS во Omega League Immortal Division заврши денес, со Team Secret како победник (не бевме премногу изненадени) откако во големото финале го совлада OG со 3:0. Финалето во upper bracket заврши 2-1 за Secret против OG, и по многу блискиот натпревар 1 во големото финале, се чинеше дека OG ќе им направи поголем притисок. Но, такво нешто не се случи, бидејќи Team Secret одби да ја тргне ногата од педалата за бензин и ги направи натпреварот 2 и 3 со прошетка во паркот во споредба со играта 1. Осум тимови се пласираа во фазата на плејофот на турнирот, и меѓу нив , се одиграа вкупно 154 натпревари (вклучувајќи ги групните фази). Да ги погледнеме статистиките за тимот и хероите за Omega League Immortal Division EU/CIS.

Статистика на тимовите

Статистика за херој

Вкупно одиграни игри: 154
Вкупно избрани херои: 105
Број на херои кои не се избрани или не забранети: 9
Најмногу избран херој (и): Tiny (38 натпревари, 22 победи, 57,89%),
Најпикан херој: Phoenix (71 натпревар, или избран или забранет во 51,30% од игрите)
Најзабранет херој: Doom (53 натпревари)
Херој со највисока стапка на победа (10 игри или повеќе):
Clockwerk (14 натпревари, 11 победи, 78,57% стапка на победи)
Херој со најниска стапка на победа (10 игри или повеќе):
Enchantress (14 натпревари, 6 победи, 42,86%)

Phoenix, Doom и Tiny беа најпиканите херои на турнирот, а Phoenix беше најспорен со 51,30%. Изненадувачки е сепак фактот дека немаше херој кој се натпреваруваше во скоро сите игри, што е нешто што обично се гледа на повеќето турнири. Како што се развива мета за еден турнир, тука се и оние два до три херои кои се бираат или забрануваат скоро на секоја игра, што не беше видено овде. Ова е индикација дека пачот 7.27 е доста отворена со повеќе одржливи херои и стратегии. Ова е потврдено и со фактот дека на турнирот беа избрани вкупно 105 херои (од 119), со 55 херои избрани пет или повеќе натпревари.