Приходите на Microsoft во гејмингот се зголемија за цели 50% во последните три месеци

Microsoft се пофали со силен раст на деловната активност на Xbox, односно приходите од игри, но без конкретни бројки – само во проценти.

Microsoft: PC gaming is very important to Windows 10 and the company's success - Polygon

Тимот на Microsoft исто така достави финансиски извештај за работењето во првите три месеци од 2021 година, односно последниот квартал од нивната фискална година. Интересен дел од овој извештај е поврзан со гејмингот, односно поделбата на Xbox, и тука Microsoft претежно забележа силен раст.

Најимпресивниот факт е дека Microsoft заработи 50% повеќе пари од игри во последните три месеци од 2021 година отколку во истиот период во 2020 година. Вкупно, ова е околу 3,53 милијарди американски долари, од кои е забележан раст на приходите од 34% во однос на игрите и услугите, и дури 232% во однос на продажбата на конзолата.

Во првите три месеци од 2021 година, вкупните приходи на Microsoft за игри беа поделени 18% на продажба на хардвер и дури 82% на продажба на софтвер и услуги. Што се однесува до резултатите во последниот квартал, тоа е нивниот најдобар резултат од презентирањето на податоците на овој начин.

Иако Microsoft може да се пофали одвреме-навреме со бројот на претплатници на услугата Xbox Game Pass, овој пат тие ја изоставија статистиката за тоа. Според последните официјални информации, Game Pass имал 18 милиони претплатници на почетокот на 2021 година. Со оглед на тоа што Microsoft сега не ја откри новата ситуација, можно е овој број да не надминал околу 20 милиони или дури може и да се намалил – иако тоа не е многу веројатно.