Sony патентираше нов DualSense додаток

DualSense

Помина една година откако можете да го врзете DualSense за конзолата PlayStation 4 со таканаречениот Back Button Attachment. Овој приклучок, кој е вметнат на задниот дел на DualShock 4, ви овозможува да ги копирате функциите на постојните копчиња на два нови копчиња – нешто што не сфаќате колку е корисно додека не го пробате. Во годината кога го користев овој додаток, стана незамисливо да го користам контролорот без таква флексибилност, бидејќи играњето со контролорот стана значително поудобно кога не треба да „паузирам“ со движење на десниот палец од аналогниот.

Но, како што знаете, игрите PS5 не можат да се играат со контролорот PS4, а контролорот PS5 засега нема ништо како прилог на Back Button Attachment.

Тоа би можело да се промени во иднина бидејќи е откриено дека Sony аплицирала за патент за додаток на контролорот DualSense што звучи идентично со додатокот DualShock 4. Ова не е гаранција дека додатокот ќе се реализира , но барем е потврда дека предходниот додаток не беше само еден експеримент за Sony.