Sony и Microsoft планираат купување на нови развојни студија

Sony

Крајот на минатата година беше обележан со објавување на конзолите од следната генерација на Sony и Microsoft, а сега кога конечно пристигнаа, време е двате страни да обезбедат што повеќе ексклузивни игри. Еден начин да се направи ова е да стекнете third party за развој и да ги претворите во ваши студија. Microsoft веќе успеа да превземе голем број одлични студија, Sony го купи Insomniac и судејќи според информациите со кои располага познатиот инсајдер Бред Самс, слична ситуација не очекува и во иднина.

Имено, тој тврди дека двете страни веќе имаат на повидок неколку студија, и подготвуваат понуди за нивно купување. Самс не прецизираше кои развојни тимови беа вклучени (но нашата претпоставка може да биде Bloober Team за Microsoft или Housemarque за PlayStation), но тој исто така спомна гиганти како Google и Amazon. Тие, заедно со Electronic Arts (што е пред финализирање на аквизицијата на Codemasters), исто така може да се вклучат во таа набавка. На кратко, многу работи се подготвуваат на гејмерската сцена, но сè уште не е за приказната.