Sony се подготвува за нова оргомна зделка

Sony

Излегоа гласини поврзани со трајната ексклузивност на конзолата на Final Fantasy VII Remake, известувајќи за можноста играта наскоро да се појави на PlayStation 5 и PC во неговото дефинитивно издание, но не и на Xbox. Денес дознавме дека потенцијалните причини за ваков можен исход наводно лежат во друга, многу посериозна гласина.

Ако се верува во новата гласина, која беше објавена преку Twitter од страна на TechNoir Talks, главната причина зошто римејкот на Xbox може да го прескокне Xbox лежи во фактот дека Square Enix наскоро би можел да стане дел од Sony PlayStation Studios.

Според информациите со кои располага гореспоменатиот издавач, Sony се подготвува за голема набавка и додавање на Square Enix под покровителство на PlayStation Studios. Таа аквизиција наводно е во процес веќе некое време и треба да се финализира во следните 24 месеци.

Се разбира, оваа гласина треба да се земе предвид со прилично количество резерва, но со оглед на долгогодишното партнерство помеѓу Sony и Square Enix и трендот на големи аквизиции („Microsoft“ и „Bethesda“, „Embracer Group и Gearbox“, „ЕА“ и „Codemasters“ односно Glu Mobile), очекувано е овој јапонски гигант да се осмели да направи голема набавка. Кое од овие е точно, времето ќе покаже.