Sony се соочува со колективна тужба за монопол во PlayStation Store

PS Store

Корисниците на PlayStation во САД планираат да покренат тужба против Sony за ограничување на продажбата на дигитални игри на PlayStation на PS Store.

Indie Dev Demonstrates How Bad PS Store Discoverability Can Be - Push Square

Доколку сакате да купите игра во нејзиното дигитално издание за конзолите PlayStation 4 и 5, можете да го купите исклучиво преку PlayStation Store. Тоа е нешто што се подразбира, но не било секогаш така. Пред 2-3 години, дигиталните игри за конзолите на PlayStation во форма на кодови беа продадени и надвор од продавницата на PlayStation – на пример, во Амазон и други американски продавници како што се Wallmart и Best Buy. Сепак, Sony го укина ова и некои корисници сега се чувствуваат оштетени.

Во Сан Франциско беше поднесена колективна тужба против Sony, во која група корисници на PlayStation ја обвинија компанијата за монопол над PlayStation Store. Корисниците кои тужат тврдат дека Sony, заснован на овој монопол, ги одржува цените на дигиталните игри повисоки од цените на физичките изданија во продавниците. Се наведува дека корисниците во некои случаи плаќаат и до 175% повеќе за дигитални игри отколку игри на дискови. Сепак, не е даден прецизен пример за ова тврдење.

Sony не даде коментар за ова прашање. Тужбата допрва треба да се прифати за да се појави. Патем, ова не е единствената судска постапка против Sony. Претходно оваа година, корисниците ја тужеа компанијата за дефекти на контролорите на DualSense.