Српската игра Going Medieval во моментов е најпродаваната нова игра на Steam

Going Medival

Стратешката игра Going Medieval се појави во продажба на Steam вчера. Играта што доаѓа од новосадскиот тим Foxy Voxel имаше одличен почеток.

Charming city building game Going Medieval hits Steam Early Access soon | PCGamesN

Долго време, некои игри од оваа област не постигнаа забележителен резултат (ако не ги сметаме мобилните игри), но спрската игра оствари пријатно изненадување. Стратешката игра Going Medieval, од новосадскиот тим Foxy Voxel, беше лансирана на Steam вчера и го зазеде првото место во најпродаваните игри за помалку од 24 часа. На првиот ден, повеќе од 6.100 корисници на Steam ја играа играта истовремено.

Тоа е скромен резултат и иако е под знак прашалник дали Going Medieval ќе биде меѓу најпродаваните игри на крајот на неделава, за српскиот тим е успех што нивната стратешка игра успеа да се издвои на денот кога стрелецот на Necromunda: Hired Gun ( со далеку поголем буџет).

Going Medieval е игра поставена во 14 век, а играчот има за задача да ја основа својата колонија, да изгради голем замок и да се одбрани од непријателот.

Досега реакциите на играчите на играта се одлични – од 300 прегледи на корисници на Steam, 95% се позитивни. Некои го нарекуваат 3Д верзија на популарниот инди хит Римворлд и истакнуваат дека има голем потенцијал. Going Medieval беше лансиран во раниот пристап и ќе остане во развој уште некое време.