Tencent го купува Sumo Digital за 1,2 милијарда долари

Се чини дека Tencent нема да го спречи ништо во купувањето на сите можни студија. Денес беше откриено дека Tencent го купува студиот Sumo Digital за 1,27 милијарди долари, тим за развој кој стои зад ексклузивниот Sackboy: A Big Adventure од PlayStation минатата година.

Tencent is Buying Sackboy Developer Sumo Digital for $1.3 Billion

Кинескиот технолошки гигант веќе поседуваше 8,75% од акциите на компанијата, а купувањето претставува 43% премија од сегашната проценка на Sumo Digital. Иако купувањето не е финализирано, инволвираните се надеваат дека процесот ќе се случи во следните неколку дена. Еве што коментираше на ова прашање Карл Кејверс, извршен директор на оваа компанија: „Тројцата основачи на Sumo Digital, кои работат во овој бизнис, Пол Портер, Дарен Милс и јас, сме страствени за она што го работиме и сме целосно посветени на продолжување нашата улога Можноста да работиме со Tencent е онаа што не можевме да ја пропуштиме. Тоа ќе му донесе на Sumo Digital друга димензија, давајќи ни можност вистински да оставиме трага на оваа неверојатна индустрија, на начини што претходно беа недостижни. ”

Од другата страна, еве како коментираше Џејмс Мичел, извршниот директор на Tencent: Tencent има намера да ја донесе својата стручност и ресурси за да го забрза растот на Sumo Digital во Велика Британија и во странство, поддржувајќи го Sumo на врвот на пазарот за креативни таленти и Велика Британија. како центар за иновации во играта. Ние веруваме дека предложената трансакција им користи на сите засегнати страни, им нуди убедлива вредност на акционерите на Sumo Digital, истовремено подобрувајќи ја работата на студиото за во иднина.