Трејлерот за Battlefield 2042 ни носи футуристичко војување

Battlefield 2042

Конечно е откриено ново продолжение на Battlefield. Играта ќе се вика Battlefield 2042 и ќе биде со футуристичка тематика… со роботски кучиња, меѓу другото. Ќе биде чисто мултиплеер игра, без кампањи за еден играч. Сепак, ова не значи дека ќе мора да играте исклучиво со други играчи… затоа што ќе има и играње против ботови.

Battlefield 2042 announced for PC, PS5, Xbox Series X - Polygon

По излегувањето, Battlefield 2042 ќе има седум мапи: Orbital – Француска Гвајана, Hourglas – Катар, Kaleidoscope – Јужна Кореја, Manifest – Сингапур, Discarded – Индија, Breakaway – Антарктик, Renewal – Египет. Заедничкото на сите мапи се чини дека е уништување на животната средина, во кое учествува и торнадо. Покрај торнадо, ќе имаме и песочни бури.

До 128 играчи ќе бидат истовремено на натпреварите, но само на компјутер, PlayStation 5 и Xbox Series X / S. На старите конзоли, бројот на играчи ќе биде помал – максимум 64, а самите мапи ќе бидат помали.

Досега се откриени три режими: Conquest, Breaktrough и новата Hazard Zone. Ќе има и четврти режим, развиен од американскиот огранок на DICE, и опишан како љубовно писмо до долгогодишните обожаватели на сериите Battlefield.

Играта ќе користи специјални сили, од кои секоја има свои карактеристики, а со preorder ви se овозможува пристап до четири дополнителни специјални сили. Исто така, ќе има можност за модификација на оружје и возила за време на самите натпревари.

Battlefield 2042 излегува на 22 октомври за PC, PlayStation 4 и 5, Xbox One и Series X / S. Ќе има три изданија: Standard, Gold и Ultimate. Стандардното издание за PC, PS4 и XBO ќе чини 60 евра, а верзиите за PS5 и XSX / S ќе чинат 80 евра.

Играта ќе користи сличен систем на сезони како Battlefield V, што значи дека ќе има одредена содржина што ќе им биде бесплатна на сите играчи (на пр. Мапи), додека другите содржини ќе бидат платени како дел од Battle Pass (на пр. Скинови). Сезоните ќе траат приближно три месеци.

Прикажаниот трејлер е полн со акција што нема да изгледа така во самата игра, но не грижете се – наскоро ќе видиме како изгледа специфичниот гејмплеј. Гејмплеј трејлерот  е закажан за следната недела, на 13 јуни.