Украинска фарма на PlayStation 4 не „копала“ крипто-валути, туку виртуелни пари во FIFA Ultimate Team?

EA Sports

Се сеќавате на таа вест минатата недела дека украинската служба за безбедност заплени над 3800 конзоли на PlayStation 4? Во тоа време се веруваше дека конзолите се користат за копање на крипто-валути, што немаше многу смисла затоа што конзолите не беа толку ефикасни како другите уреди. Украинскиот медиум Дело го испитал случајот и цитира друга приказна.

Илјадници PlayStation 4 Pro конзоли во Украина, наводно, биле искористени за копање виртуелна валута во режимот Ultimate Team на игрите на FIFA,  конзолите ги контролираа ботови преку компјутер, така што тие постојано ја вртеа играта и заработуваа виртуелна валута. Кога се собра одредена сума, тогаш сметката со собраната валута беше ставена на продажба на црниот пазар.

Извештајот Дело не е 100% официјална информација и тие самите наведуваат дека земјоделството за FIFA Ultimate Team било „најверојатно сценарио“ на овој случај. Бидејќи фактите не се „црно-бели“, може да се тврди и дека ЕА Sports обучил нова генерација на вештачка интелигенција со машинско учење во Украина. Се разбира, ова е помалку веројатно, но сакам да кажам дека голем дел од информациите сè уште се базираат на претпоставка.

Но, кога станува збор за FIFA, тешко нешто да е изненадување. Престанав да се восхитувам на скандалите околу таа игра во време кога еден од развивачите на играта приватно продаваше многу скапи картички од играта. Во случај оваа информација да е точна, оваа нема никаква врска со Electronic Arts, но повторно – начинот на кој е дизајниран FUT, дозволува, а можеби дури и охрабрува, вакво искористување.