По само неколку месеци, Valorant успеа да го надмине CS:GO според заработката

Snowball Fight

Тактичкиот стрелец на Riot и ривал на безвременскиот класик Counter Strike: Global Offensive, Valorant, конечно го надмина CS: GO според вкупната месечна заработка.
Valorant официјално излезе во јуни 2020 година, а во јануари 2021 година, за прв пат, стана стрелец со најголема заработка на платформата за компјутери, со што ги надмина гигантите како CS: GO и Fortnite.

Според извештајот на страницата за статистичка анализа, Superdata, вкупната заработка на титулата FPS на Riot скокна за дури 39% од декември до јануари, а бројот на играчи за 29%. Точната сума на пари сеуште не ја знаеме.

valorant-cs-superdata-stats-j2021
credit:rur.rs

Двете игри се бесплатни за играње, имаат релативно сложена механика и огромен „таван на вештини“, но Riot, како што се очекуваше, сепак знае како подобро да привлече играчи, како со своите чести ажурирања и додатоци, така и со постојаната комуникација со гејминг заедницата. Иако обете игри се бесплатни, Riot очигледно има подобра стратегија за маркетинг и систем за микротрансакција.

Овие статистички податоци се однесуваат само на платформата за компјутер, додека наслови како Call of Duty: Modern Warfare, Fortnite и Apex Legends владеат со жанрот FPS на конзолата. Постојат гласини дека се работи на верзија на конзола на Valorant, но сè уште не сме добиле официјални соопштенија.

Дали овој тренд ќе продолжи и во следните неколку месеци?